Arsiv 'Bitkisel YaÄŸlar' Kategori

Soğan Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi :Zambakgiller familyasından; yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan keskin kokulu, acı bir otsu bitkidir.  40-80 cm. kadar boylanabilen soğan, türlerine göre iki ya da çokyıllık sebze türü bir bitkidir.Yeşil ya da kuru soğan, çeşni vermek üzere salatalara, yemeklere, peynir ve sandviçlere katılır. Ayrıca soğan çorbası ve yahnisi gibi yemekleri yapılır. Türk mutfağının vazgeçilmez bir ögesidir.

İçindekiler : İso sulfosiyanat alil,polysakkaridler,inülin.fitin,rodani dler,kversetin,kompferol,peptitler,limon ve elma asidi içermektedir. Hepsini Oku »


Hazırlanış Biçimi :Bu esans yağı , Amerikan ve Fas ardıç sediri ağacından damıtım yolu ile elde edilir. Odunsu kokuya sahiptir.

Faydaları : Ciltte uyarıcı, canlandırıcı ve tonik etkileri vardır. Aromaterapide; kepek, incelen saçlar, egzama, yağlı ciltler ve aknenin tedavisinde kullanılır. Ayrıca stresin giderilmesinde yardımcı olur.

Kullanım Şekli : Haricen cilde masaj olarak kullanılır.

Uyarı : Dahilen kullanımı yoktur.


Selülit Yağı
06 6th, 2008

İçindekiler : Limon yağı,portakal yağı,susam yağı ve lavanta yağı.

Faydaları : Selülit tedavisinde kullanılır.

Kullanım şekli : Vücuda masaj yapılarak uygulanır.


Safran Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi : Süsengiller familyasından; yurdumuzda da yetiştirilen, 10-15 santimetre boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sarı bir bitki olan safranın yağı, kuruyup olgunlaştığında, başak kısmının içinde bulunan tohumlarından elde edilmektedir. Safranın kullanılan kısmı elle toplanmaktadır. Safran aynı zamanda boyacılıkta ve esans yapımında da kullanılmaktadır.

Faydaları : Yumurtaların gelişmesine yardımcı olan safran bu özelliği ile hamile kalmayı kolaylaştırmaktadır. Sakinleştirici, spazm çözücü ve sindirimi kolaylaştırıcı etkilerinden dolayı mide rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli : Dahilen; bir fincan suya 2-4 damla damlatılarak içilir.


İçindekiler : Tatlı badem yağı,teğnel yağı,susam yağı,defne yağı,menekşe yağı,hint yağı ve ceviz yağı içerir.

Faydaları : Saçı besler,saç dökülmesi ve kepeği önler.Saçı kuvvetlendirir.Saç diplerinde mikroorganizmaların oluşumunu engeller.Saçın uzamasını sağlar.

Kullanım Şekli : Saç diplerine friksiyon yapılarak uygulanır.


Rezene Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi : Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa olan, 2 m. kadar boy atabilen, dayanıklı çok yıllık otsu bitkidir. Ülkemizde fakir topraklarda doğal olarak yetiştiği gibi, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ılıman yerlerinde bahçelerde kültürü de yapılmaktadır.Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkarılmaktadır.

İçindekiler : Anethol ve astragol gibi maddeler içerir. Hepsini Oku »


Portakal Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi : Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 metre arasında değişir. Meyvesi (portakal); C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Bu meyvelerin kabuklarından sıkma yöntemi ile uçucu bir yağ olan portakal yağı elde edilir. Çiçeklerinden de Portakal çiçeği esansı yapılır.

İçindekiler : Åžekerler,müsilaj,uçucu yaÄŸ ve bol mitarda C vitamini içerir. Hepsini Oku »


Pelinotu Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi : Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa olan; ülkemizde Kuzey, İç ve Güney Anadolu’da yabani olarak yetişen çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. 120 cm’e kadar boylanabilir. Bu bitkiden elde edilen yağdır.

İçindekiler : Flavon glikozitleri,absinthol ve absinthint içerir. Hepsini Oku »


Pelesenk Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi : Pelesenk; Antil adalarında yetişen, küçük çiçekli bir ağaç gövdesinden, yaralama ile elde edilen bir yağdır

İçindekiler : Reçine ve saponinler içerir.

Faydaları : Nefes darlığına ve vereme iyi gelir.Öksürüğü keser.Balgam söktürücüdür.Gözün görme gücünü arttırır. Göz kararmalarını giderir.Bağırsak iltihabında faydalıdır.Adale sertleşmesine iyi gelir.Romatizmal ağrılarda masaj yapılarak uygulanır.

Kullanım Şekli : Günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır.


Papatya Yağı
06 6th, 2008

Hazırlanış Biçimi : Bileşikgiller familyasından; Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 santimetre kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir.Papatya; yurdumuzda bolca bulunan bir bitkidir. Emiştirme ve uçucu olarak iki tür yağı bulunur. Uçucu olan yağı yurt dışından ithal edilmekte olup, bol kokulu ve kozmetik amaçlıdır.

İçindekiler : Tanen,flavon glikozitleri,bisabolol,azulen,terepen ve salisilik asit içerir. Hepsini Oku »